Kuzey Afrika’nın birçok ülkesinde masmavi kapıları olan birbirinden estetik evler vardır. Belki fotoğraflarda belki filmlerde karşınıza çıkmış olabilir. Peki neden mavi diye hiç düşündünüz mü? Mesela Tunus’ta bulunan duvarları bembeyaz kapılar masmavi olan evler hiç dikkatinizi çekti mi? Ya da Fas’ın mavi şehri Chefchaouen’i hiç duydunuz mu? Peki Cezayir merkezinde beyaz duvarlı mavi kapıları ve pencereleri olan Beyaz Cezayir bölgesini hiç duydunuz mu? Bu yazımızda FGİ Kapı ve Yükleme teknolojileri olarak Kuzey Afrika’nın mavi kapılarını sizler için aralayacağız. 

Tunus’un Mavi Kapıları

     Tunus, bin iki yüz kilometreye yakın sahili ile Akdeniz incisi konumunda. Ülkede turizme çok büyük önem verilmektedir. Tunus Osmanlı döneminden kalan tarihi çarşısı, mavi kapıları evleri ve uzun sahilleriyle Avrupa’dan ve Türkiye’den çok sayıda turistin ilgisini çekmektedir.

     Hammamat ve Susa Tunus’ta en çok turistin ziyaret ettiği şehirlerdir. Hammamat şehrinin hem tarihi görünümü hem de lüks otellerin, tatil köylerinin bulunması her yıl yüz binlerce turistin ilgisini çekiyor. Akdeniz kenarında bulunan antik tiyatroda çeşitli etkinlikler, konserler düzenleniyor.  

Susa şehri ise ülkenin en büyük üçüncü şehri durumunda. Osmanlıdan kalma çarşıları, tarihi camiileri ve antik bölgeleriyle turizmin hareketli olduğu bir şehir. 

    Tunus’un en ilgi çeken bölgelerinden bir diğeri ise “Mavi Kapılı Kent” olarak bilinen Sidi Bou Said kasabası. Başkent Tunus’un merkezinde Akdeniz kıyısında bulunan bu şehir, deniz mavisi kapı ve pencereleri, bembeyaz duvarları ile turistlerin ilgisini çekmeyi başarıyor. Bölgede bulunan otel ve tatil köyleri de tıpkı bölgedeki evler gibi bu mavi-beyaz uyumuyla kasabanın estetiğine estetik katıyor.

Mavi Şehir Chefchaouen (Şafşavan) 

Fas’ın kuzey bölümünde, Rif dağlarının eteğine kurulmuş olan Chefchaouen şehri masmavi sokaklarıyla son yıllarda turistlerin ilgisini fazlasıyla çekiyor. Arkasında bulunan Rif Dağ’ının dik tepeleri keçi boynuzuna benzediği için şehri adı “çift boynuz” anlamına gelen Chefchaouen olarak adlandırılmıştır. 13.yüzyılda İspanya’dan gelen Arap ve Yahudilerin kurduğu bu şehir mavi geleneğini günümüze kadar sürdürmüştür.

     Daracık, masmavi sokaklarını gezerken sanki bir akvaryumun içerisindeymişsiniz gibi hissedebilir, sokakların temizliği ve düzenini görünce kendinizi Avrupa’da hissedebilirsiniz. 

    Turistlerin buraya akın etmesinin en büyük sebebi kuşkusuz mavinin bu büyüleyici renginin şehrin her noktasında ayrı bir güzellikle buluşuyor olması. Özellikle fotoğraf tutkunları için bu güzel renkler, farklı objelerle bir araya gelince ortaya inanılmaz fotoğraflar çıkabiliyor.

     Chefchaouen kasabası büyük oteller ya da tatil köylerinden ziyade daha çok butik otel ve pansiyonlarla misafirlerini ağırlıyor. Yöresel yemekler ve içeceklerle misafirlerini ağırlıyan bu işletmeler şehrin genel mimarisini bozmayan şekilde tasarlanmış ve yapılmıştır.

 

Blanche Alger (Beyaz Cezayir)

    Kuzey Afrika ülkelerinden olan Cezayir, Tunus ve Fas’ın arasında Akdeniz kıyısında bulunmaktadır. Cezayir’in başkenti ise yine aynı isme sahip Cezayir şehridir. Tıpkı birçok Kuzey Afrika ülkesinde olduğu gibi Cezayir’de de mavi kapılı beyaz evler bulunmaktadır. Şehrin kuzeyinde Akdeniz iklimi, güneyinde ise çöl iklimi bulunmaktadır. Şehrin hemen her noktasında tarihten bir kesit bulabilirsiniz. Şehir ilk olarak Fenikeliler tarafından kurulmuş ardından Roma İmparatorluğu tarafından ele geçirilmiş ve 16. Yüzyılda ise Osmanlı himayesine geçmiştir. Son olarak ise 19. Yüzyılda Fransızlar tarafından işgal edilmiş 1962 yılında ise Cezayir bağımsızlığını ilan etmiştir.

    Bu sebeplerden dolayı şehrin içerisinde hem Roma hem Osmanlı hem de Fransa kültüründen izler, anıtlar görmek mümkündür. Özellikle daracık sokaklarında Fransız mimarisini yansıtan evler doğu ve batının havasını aynı anda hissetmenizi sağlamaktadır.

Cezayir şehrine “Blanche Alger” yani Beyaz Cezayir denmesinin sebebi ise şehrin içerisinde beyaz evlerin fazlasıyla bulunuyor olmasıdır. Fransız mimarisine ait bu beyaz evler diğer Kuzey Afrika şehirlerinde olduğu gibi yine mavi kapı ve pencerelerle tamamlandığında, batı ve doğunun sentezi ile mükemmel bir estetik görünüm ortaya çıkıyor.

     Kuzey Afrika’nın mavi kapıları ile ünlü, en çok turist çeken bölgelerinden bazılarını sizler için inceledik. Peki neden mavi olduğu hakkında herhangi bir tahmininiz oluştu mu? Aslında Kuzey Afrika’da birçok ülkede birçok şehirde özellikle eski yerleşim yerlerinde evlerin büyük bir çoğunluğu ya mavi ya da mavi kapı ve pencerelere sahip. Bunun sebebi ise Kuzey Afrika’nın sıcak iklime sahip olan bölgelerinde çok fazla bulunması. Yerel halk yüzyıllardır akreplerin evlere girmemesi için evlerini ya da kapı ve pencerelerini maviye boyuyorlar. Çünkü akrebin, mavi rengini ateş rengi olarak algıladığına ve yansıması mavi olan hiçbir yere yaklaşmadıklarına inanıyorlar. Bunun ne kadar doğru olduğu bilinmez elbette ama Kuzey Afrikalıların farkında olmadan, sadece korunmak için yapmış oldukları bu yöntem ortaya son derece estetik bir görüntü çıkmasına sebep olmuştur. 

    Evet, yazımızın sonuna geldik. Seksiyonel kapı, hızlı kapı ve sarmal kapıda sektörün öncülerinden Fgi Kapı ve Yükleme Teknolojileri olarak sizlere Kuzey Afrika’daki mavi kapılardan bahsettik. Sizlerle hem kültürel açıdan hem de estetik açıdan bir şeyler paylaşmak güzeldi. Eğer bir gün Kuzey Afrika’ya gitmek, oraların havasını solumak isterseniz mavi kapıları görmenizi hatta bize oradan fotoğraf yollamanızı isteriz. Fgi Kapı ve Yükleme Teknolojileri ailesi olarak bu bizi son derece mutlu eder. Yeni bir yazıda görüşmek üzere, esen kalın. 

Sosyal Medya

Bizleri yakından takip edebilirsiniz.